Planning Spit Junction

Posted Wednesday 06 August 2014

In 2012, the then council commissioned consultants to produce a Spit Junction Master Plan, assisted by a grant of $225,000 from the Department of Planning. The consultants’ Plan was finalised in 2013.

Key assumptions of the Master Plan were that Spit Junction is seriously run down and that to revitalise it the building height of large sections of the Junction must be raised from 5 to 10 storeys.

The consultants also recommended total rebuilding of the Council building and Library Walk and the relocation of Council offices, library and art gallery, to be funded largely by a 8-10 storey block of flats over the Village Green.

The council has considered these and related propositions at some length. The majority view is that doubling building heights around Spit Junction is not justified, would create traffic problems, and lacks public support. Accordingly Council has reaffirmed the planning controls in the 2012 Mosman Local Environmental Plan. We will consider planning proposals to increase heights or floor space ratios in specific cases where there is significant and demonstrated public benefit, such as an overpass of Spit Road or an off-street bus bay. I believe that this creates an appropriate compromise between certainty and possible new creative options.

Council likewise considered the proposed major rebuilds on the Civic Centre site or the large block of units on the Village Green are not justified or publicly supported.

However the current Council offices are an inefficient use of space and do not open well on to Mosman Square. The Square itself is an ad hoc collection of spaces and objects. Library Walk is also an inefficient and under-utilised space.

Accordingly Council has commissioned an analysis of council needs and opportunities and a public consultation will be organised in due course.